Økonomi

Knut Galtung Døsvig har gitt 17 millioner til Baroniet

– Jeg ble så irritert over å se forfallet på Baroniet. Jeg måtte gjøre noe, sier Knut Galtung Døsvig (71). Eiendomsbaronen fra Bergen har nå gitt til sammen over 17 millioner kroner for å ruste opp slottseiendommen.

Klemetsen Fred Ivar Utsi

I ROSEHAGEN: – Gjennom mange år så vi forfallet på Baroniet. Jeg ville gjøre noe med det, sier Knut Galtung Døsvig.

Publisert:

Ifølge Kapitals liste over landets rikeste er Døsvig god for en milliard. De har han tjent som forretningsmann og eiendomsutvikler i Bergen.

Han er også den største private giveren til Baroniet, der en gammel historie hviler over Døsvig-familien:

Stamfaren Lauritz Galtung drepte i 1653 adelsmannen og den rettmessige arvingen til eiendommene i Rosendal, Axel Mowatt, i en duell.

Det var dette dødelige skuddet som bestemte Baroniets skjebne.

Det førte til at Axels søster, Karen, arvet Mowatt-familiens enorme eiendommer i Sunnhordland og Hardanger. Det var hun som seinere bygget Baroniet.

Les også

Gir millioner etter stamfarens duelldrap i 1643

Denne formiddagen i juli har Knut og konen Elin Galtung Døsvig tatt båten fra hytten i Os til hagen i Rosendal. De er begge ubevæpnet, men klare til å bruke nye millioner på Norges minste slott og eneste baroni.

Dagen har begynt med regn i luften. Både rosehagen og den nylagte urtehagen rundt de hvitkalkede slottsmurene har fått seg en oppfriskning. Turister vandrer rundt på grusveiene som slynger seg mellom bedene og de skyggefulle bøketrærne.

Klemetsen Fred Ivar Utsi

BLODIG HISTORIE: Mange mener at hvis ikke stamfaren Lauritz Galtung drepte Axel Mowatt, den rettmessige arvingen til eiendommene i Rosendal, i en duell, ville Baroniet Rosendal aldri blitt bygget. Knut og Elin Galtung Døsvig nyter den flere hundre år gamle rosehagen foran slottet.

– Helt jævlig

Døsvig, som har eid Wesselstuen, Holbergstuen, Dolly Dimple’s, Café Opera og Kløverhuset, utviklet Kronstadparken og bygget opp eiendomsimperiet Bara Eiendom, er også konsulent på eiendomsforvaltning for Baroniet.

– Jeg ble pensjonist for nøyaktig halvannet år siden. Det er helt jævlig. Før hadde jeg ti-tolv baller i luften samtidig og møter og avtaler hele dagen. Nå leser jeg fem-seks aviser hver dag, tar telefoner til min datter Ingse som har overtatt firmaet, og stiller spørsmål om ting som jeg raskt skjønner jeg aldri burde spurt om. Jeg er glad jeg har Baroniet og muligheten til å engasjere meg i dette arbeidet, sier Døsvig.

– Det er vel også på tide å rydde opp i familiens blodige historie?

– Nei, det er ikke derfor vi er her. Bergens Tidende skrev en artikkel om duelldrapet for over 15 år siden. De laget en tegning av meg med en rykende pistol. Men alt dette er noe som kom frem etter at vi begynte med gavene. Axel Mowatt og Lauritz Galtung skal ha kranglet om en dame nede i København. Duellen var ikke godkjent av Kongen, slik loven krevde. Det er riktig at Axel Galtung plaffet ned og drepte Mowatt, sier Døsvig.

Klemetsen Fred Ivar Utsi

RESTAURERINGSARBEID: Byggmester Frode Enes har i årevis drevet med restaureringsarbeid på Baroniet. Mange av prosjektene er finansiert av Knut Galtung Døsvig og Baragruppen. Sammen med konen Elin Galtung Døsvig ser han nærmere på det som skal bli en kunstnerbolig.

Forfallet var kommet langt

Selv besøkte Knut Galtung Døsvig Baroniet første gang med sin far, Sigurd, i 1962. Familien har røtter fra Hardanger med familiested på Ænes.

Siden kom han tilbake med konen Elin. Og det var etter et besøk en sommer på 1990-tallet han bestemte seg for å åpne lommeboken.

– Den gang syntes vi forfallet var kommet langt. Det så ikke bra ut. Vi gikk i rosehagen, og forbi tehuset, som da var eneste kafé på anlegget. Det var mye å ta tak i. Inngangsportalene var sprukket og skeive. I borggården flasset kalken av. Elin sier jeg er perfeksjonist – et petimeter. Jeg liker ikke å se at ting ikke blir tatt vare på. Vi gikk til direktør Anne Grete Honerød og økonomisjef Reidar Nedrebø og spurte om vi kunne gjøre noe. De hadde planer, men ikke penger, sier Døsvig.

– Avgjørende

Det innledet et gaveprogram, som har ført til opprustning av store deler av slottsanlegget som består av 17 verneverdige bygninger, i tillegg til hageanlegget.

Ifølge Baroniets årsmelding økte besøkstallet fra 10.000 personer i 1990, til 88.000 personer i jubileumsåret 2015.

Direktør Anne Grete Honerød sier Døsvig har vært avgjørende for å få Baroniet på fote igjen.

Noe av det pengene har gått til er rekonstruksjon og gjenoppbygging av den gamle urtehagen med drivhus, hagekafé og toalettanlegg.

– Ideen er som i forretningslivet. Vi vil gjøre investeringer som fører til at flere vil komme hit. Da øker inntektene. Etter at urtehagen ble gjenskapt og vi fikk bygget spisestedet i drivhuset, er det ofte flere som er her enn i rosehagen, sier Døsvig.

Ringte Trond Mohn

Den siste pengeoverføringen er på åtte millioner over fem år, og skal gå til Rosendal Have og restaurering av Havehuset, Båt- og vognhuset, Den Gamle Smie og rehabilitering av steingarder.

Til denne jobben har Døsvig også fått med seg Trond Mohn.

– Da min datter Ingse overtok som administrerende i Baragruppen, sendte Trond meg en tekstmelding og gratulerte. Samtidig sa han at jeg måtte si ifra om han kunne hjelpe til med Baroniet. Jeg svarte lynraskt. Trond er jo impulsiv, slik som jeg. Nå deler vi på prosjektet og bidrar med fire millioner hver, sier Døsvig.

Trond Mohn finansierte i 2011 også nytt parkeringsanlegg ved inngangen til Baroniet.

Klemetsen Fred Ivar Utsi

PÅ HUNDEHAUGEN: – Dette synes vi er det vakreste stedet i Baroniets hage, sier Knut og Elin Galtung Døsvig.

Fra kafeen i drivhuset vil Døsvig opp til Hundehaugen. Den ligger på en høyde blant grønne løvtrær bakerst i hagen. Vi kan se Hardangerfjorden, og rundt oss troner fjelltoppene Malmangernuten, Melderskin og Laurdalstind.

– Det er kanskje det vakreste stedet på Baroniet. Mange spør meg hvorfor jeg gjør dette. Svaret er at etter 49 år som administrerende, gir det meg en glede å gi noe tilbake til samfunnet. Jeg er veldig glad i naturen her inne. Jeg elsker å være her, og jeg elsker å arbeide med planter og jorden. Og jeg synes ting skal se pent ut, sier Døsvig.

– Hvor stor blir den neste gaven?

– Nå skal vi fullføre det vi har startet. Men jeg håper jeg blir veldig gammel, for det er mange nye prosjekter som skal gjøres. Se på steinmurene rundt Baroniet. Vi har gjort noe, men mye gjenstår. De er så ustelte at det vokser trær ut av murene. Det er stort etterslep på trepleie. Det er uendelig av oppgaver, sier Døsvig.

– Kontroversiell, men en lykke

Morten Nygård er fungerende redaktør i lokalavisen Grenda. Han har gjennom mange år fulgt Døsvigs engasjement for Baroniet, i tillegg til andre prosjekter i Rosendal.

Det er blitt mange overskrifter – blant annet om planene om et boligprosjekt i Rosendal sentrum, utvikling av havnen og bygging av ny brannstasjon.

– I Rosendal har de fleste hørt navnet Knut Galtung Døsvig. Blant noen er han kanskje kontroversiell, men de fleste mener nok han har vært en lykke for Baroniet, sier Nygård.

Klemetsen Fred Ivar Utsi
Les også

– Det ble mye skrik og skrål

Les også

Gallerieieren i utkanten har solgt kunst for 20 millioner

Les også

Andsnes bringer krigen til Rosendal