Fotball

«Det er tid for å dundre til, Brann!»

KOMMENTAR: Brann har penger og de har venner. Når de har tidenes sjanse på gull, må de forsterke. Ordentlig.

Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

BØR SATSE: Brann har penger og leder serien. Det er nå på tide med noen ordentlige spillerkjøp, mener BT-kommentator Anders Pamer.

Publisert:

Det er en klassiker, ikke sant? Brann har en lang historie med å bruke penger de ikke har, med å misse på overgangsmarkedet og med å satse over evne.

Dagens regime på Brann Stadion er ikke slik. De er forsiktige, tålmodige og edruelige. Aller helst skal de ikke mase på Trond Mohn om penger, de skal spare på lønnsbudsjettet, de skal selge dyrt og kjøpe billig.

Fornuftige og uangripelige prinsipper, selvsagt.

En forenklet argumentasjon vil peke på at prinsippene har ført Brann opp fra 9.-plass i 1. divisjon til å lede Eliteserien og å være kvitt skjerpet økonomisk overvåkning fra fotballforbundets side.

Forenklet, skriver jeg, og det er fordi det ikke er presist nok. Det er i hovedsak Lars Arne Nilsens fortjeneste at Brann har reist seg som klubb. Han har sørget for resultatene, med begrensede midler, og det er nettopp resultatene som har dannet grunnlaget for inntjeningen.

Ikke prinsippene alene. Hvis man godtar at det er en sammenheng med pris og kvalitet på fotballens marked, kan man til og med hevde at Lars Arne Nilsens glimrende resultater har kommet på tross av ledelsens innstramninger.

Nikita Solenov

SUKSESS: Gilbert Koomson var et meget dyrt kjøpt for Brann i vinter. Men det var et smart kjøp.

Og igjen: Innstramningene har vært helt nødvendige. Og vel gjennomført.

Men nå er altså Brann i en uvanlig situasjon. De leder serien. De har skapt hull i spillertroppen ved å selge minst én viktig spiller. De behøver nye, og skal Brann være et bedre lag enn de var i vår, behøver de flere og gode spillerkjøp.

Sånt koster penger, og der ligger altså problemet: Brann vegrer seg for å bruke penger. De har jo hatt suksess selv om de har latt være.

Forskjellen fra tidligere, er at Brann nå er i en gunstigere økonomisk situasjon. Salgene av Kasper Skaanes, Piotr Leciejewski, Torgeir Børven, Jonas Grønner og Sivert Heltne Nilsen har innbrakt rundt ti millioner kroner. Brann ligger an til en høyere tabellplassering enn de har budsjettert med. Det skal godt gjøres å unngå å kvalifisere seg for europacup-spill. Neste år har de en flunkende ny tribune med gode fasiliteter, en tribune som vil bidra til å øke tilskuertallene.

Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

BORTE: Sivert Heltne Nilsen er solgt. Si hva du vil om den saken, men den har etterlatt seg enda et hull i Brann-stallen.

Og i skjorteermet har de jokeren i form av Trond Mohn. Man kan ikke forskuttere bruk av andres penger, men Mohn er ofte behjelpelig når Brann kommer med gode forslag.

Mohn eller ei, forholdene ligger faktisk til rette for å satse litt. Ikke over evne, ikke overilt - men med fornuften i behold. Fordi akkurat nå mener jeg det er mer fornuftig å dundre til, enn det er å la være.

Brann gjorde nettopp det før sesongen. De hentet Gilbert Koomson. Et helt riktig kjøp. Han kostet flesk - rundt fem millioner kroner - men han har også bidratt til å heve Brann. Han er dessuten en av få spillere i denne stallen som kan komme til å skaffe Brann betydelige inntekter ved et senere videresalg. Det var å satse. Det var smart.

Ronald Johansen / iTromsø

LYDHØR: Trond Mohn er Branns venn. Han kan komme til å bidra dersom Brann gjerne vil kjøpe nye spillere.

Man skal ikke overvurdere effekten et par ordentlige signeringer har på publikumsinteressen. Interessen er laber flere steder enn i Bergen. Jeg er ikke så sikker på om et par kjøp vil stappe Stadion til randen resten av sesongen, og inntektspotensialet i det å «fylle tribunene» er heller ikke gedigen.

Men hvis de vil vinne serien. Hvis de vil ta det neste steget, det som virkelig monner - å etablere Brann som en stabil toppklubb i Norge, da må de ri samme dagen som de saler. Hesten er salt. Brann leder serien, de har en sunnere økonomi, de vil motta uforutsette inntekter og de har gode venner.

Det er tid for å gire om. Og tid for å gi kontrollert gass.

Les også

Dediserte sitt første Brann-mål til Instagram-følgerne

Les også

Doddo hyller Brann-treneren: «Min beundring for ham er nesten grenseløs»

Les også

Barmen skal bli den nye sjefen på Branns midtbane

Les også

Viste frem Brann-logoen etter praktmålet: – Jeg har lyst til å vinne noe her