Lokalt

Etter at plasten er samlet opp på øyene, er det én viktig ting som gjenstår

I Øygarden har bossbilen propell.

Publisert:
Jannica Luoto

PLANLEGGING: Svein Rong og Torbjørn Andersen på «Vestbas» legger seg i posisjon for å ta imot droppet fra helikopteret fra Fonnafly. Denne dagen skal nærmere ti tonn plastboss fraktes bort fra øyene i Øygarden.

Piloten setter helikopteret forsiktig ned på lyngtuene på Langøyna, slik at lastemannen kan hoppe ned på bakken. De store hvite sekkene med plastboss stroppes, og så kan helikopteret stige til værs igjen med syv sekker dinglende under seg.

Jannica Luoto

KLAR FOR TRANSPORT: Store hvite sekker ligger klare på øyene, fullpakket av plastboss.

Jannica Luoto

LUFTIG TRANSPORT: Et par nye storsekker er på vei med helikopteret. Bosset fra øyene nærmest Hellesøy, lempes direkte i konteiner på land fra helikopteret. Fra øyene lenger borte droppes sekkene på dekket av «Vestbas».

100 meter fra land ligger servicebåten «Vestbas» klar. Med sylskarp presisjon senker helikopteret bagene ned mot båtdekket, og utløser festemekanismen. Dermed er øyen i Øygarden kvitt enda litt mer av plastbosset.

Bosset er samlet sammen av grendelag, frivillige lag og organisasjoner, skoler, hyttefolk og andre lokale som gjennom sommeren har plukket plast fra viker og strender på mange av de 550 øyene i kommunen. Til nå i år er nærmere 150 tonn samlet opp i Hordaland og Bergen og omland friluftsråds område i forbindelse med «Vi rydder strendene i Hordaland»-prosjektet. Og enda gjenstår et par store ryddedugnadsdager til høsten.

Jannica Luoto

PRESISJON: Sekkene droppes på dekk, så er det av gårde for å hente ny last.

Men en ting er å samle det sammen. Det skal fraktes bort også. Og når øyene mangler kai, og svabergene er vanskelig å legge inntil med store båter, må det annen hjelp til.

– Når bosset er på så utilgjengelige steder som dette, får vi støtte fra Miljødirektoratet til å bruke helikopter, sier prosjektleder Gudrun Fatland i Bergen og omland friluftsråd.

Jannica Luoto

GODT SAMARBEID: Tre om bord i helikopteret – tre om bord på båten. Skal ti tonn plastboss fraktes bort på en dag, må det effektivt samarbeid til.

Oppdrettsselskapene Blom og Lerøy har ved denne innsamlingsaksjonen stilt båter og mannskap til disposisjon, og dermed kan 8–10 tonn plast fra 10 øyer fraktes til oppsamlingskonteinere på land i løpet av en dag.

– Jeg hadde håpet å få plukke litt boss i dag også. Men i dag blir det ikke tid til å gå på land. Nå må vi ligge klar her ute og ta imot helikopteret sier Lars Guterud er, som vanligvis er skipper på «Lerøy Triton». Denne dagen har han spurt om å få mønstre på «»Vestbas» i stedet sammen med kollegaene Svein Rong og Torbjørn Andersen.

– Veldig kjekt å være med på. Vi føler jo at vi bidrar litt ekstra, sier han.

Jannica Luoto

DAGENS ARBEIDSPLAN: På kartet er alle oppsamlingspunktene merket av. Ti øyer skal bli kvitt bosset

Ni timer, mange helikopterturer, mye venting og tunge løft seinere er dekket på «Vestbas» fullt av store sekker. På Hellesøy er tre 20 kubikks konteinere stapp fulle. Og kysten er blitt litt renere.

Torbjørn Andersen

FULLT: Dekket på «Vestbas» er fullt. Nå skal alt leveres til konteiner på Rong.

Les også

Takka vere denne gjengen blei 20 tonn plast plukka i Austrheim i fjor

Les også

Hvor er engasjementet for livet i sjøen?

Les også

Årlig forsvinner 1500 tonn gummikuler fra kunstgressbaner – nye baner skal redusere svinn

Les også

Regjeringen øker innsatsen mot forsøpling i havet