Denne aktiviteten gir samme treningseffekt som løping og fotball – hvis du tar tiden til hjelp

Dette er helseeffektene av å spille golf.

Anders Minge

LYKKERUS: Katrine Eide begynte å spille golf i 1997. Hun ble hektet på øyeblikket. – En god langputt gir lykkerus, sier hun.

  • Anders Minge
Publisert:

Hun drar driveren opp av bagen og rusler bestemt bort til teen.

Beina fjellstøtt, løse skuldre, blikket festet til ballen. Klunk! Lyden av metallet som treffer er perfekt. Anna Terese Lekvam (50) hører ingenting annet.

Verden er en hvit ball som flyr gjennom luften. En lang dag foran PC-skjermen med tusen ting å tenke på, slipper tak.

Ballen treffer bakken, gjør to byks og legger seg nydelig til, langt borte fra bunker og vann. Hun smiler forsiktig, legger driveren sammen med putteren, wedgen og de andre køllene.

Les også

Rulleskøyter, rockering og windsurfing. Dette er treningstrendene som forsvant.

Les også

Golfsensasjonen rett fra US Open til farfar Odd Reitans bryllup i Domen

Så går hun.

– Mitt mål er å dø med denne sporten. At ingenting skal sette meg tilbake slik at jeg ikke kan få spille så lenge jeg lever. Jeg angrer på at jeg ikke begynte å spille tidligere, forteller hun.

Anders Minge

STEG FOR STEG: Foran går Anna Terese Lekvam (50), Anine Berge (10), Katrine Eide (47) og Unni Torfåt Østbø (47). På en 18-hullsrunde tilbakelegger de mellom 11.000 og 16.000 skritt.

Teller skritt

I 2008 plasserte Lekvam sine første golfsko på en golfbane, og siden har hun vært fullstendig hektet. For henne er golf vakker natur og frisk luft. Dessuten har golfen gitt gode venner og kjæreste!

Les også

Han har tatt over en 20 år gammel tradisjon: – Jeg føler meg ikke som en sjef

Les også

Stig (45) fullførte MSM-mila – om noen år må han amputere foten

Denne dagen spiller hun med Katrine Eide (47), Unni Torfåt Østbø (47) og bonusdatter Anine Berge (10).

De drømmer alle om «hole in one», men spiller ikke mot andre enn seg selv og sitt eget handicap. Turneringer og andre konkurranser trenger de ikke for å holde på motivasjonen. Stort sett er de på golfbanen to til tre ganger i uken, og vanligvis går de ni hull, som tar drøyt to timer. Andre ganger drar de til med en 18-hullsrunde, som da naturlig nok tar dobbelt så langt tid. Da tilbakelegger de mellom 11.000 og 16.000 skritt. Alt etter hvor godt eller dårlig de spiller.

Anders Minge

LANDER: – Jeg lander først på hull nummer tre. Da er stresset fra arbeidsdagen ute av kroppen, gliser Anna Terese Lekvam.

Helsegevinsten

I rapporten «Golfens helseregnskap» har Jan Ove Tangen, professor i idrettsfag ved Universitetet i Sørøst-Norge sett på hvilken helseeffekt golfspilling gir. Han mener det er mer fysisk aktivitet i golf enn hva folk forbinder med sporten. Intensitetsnivået i golf er det som Helsedirektoratet definerer som moderat.

Les også

Anne Marthe (50) har vært kreftsyk i åtte år. Slik takler hun hverdagen: – En viktig medisin

Les også

Elsykler blir stadig mer populært. Dette må du tenke på før du kjøper det.

– Går du for eksempel en nihullsrunde tre dager i uken, tilsvarer treningen, målt i kilokalorier, omtrent det samme som om du hadde jogget i én time og 13 minutter tre ganger i uken, eller spilt fotball i én time og 23 minutter tre ganger i uken. Så selv om golfen tar rundt det dobbelte i tid, får du samme helsegevinst. At løping raskere gir bedre kondisjon, eller at du blir sterkere av å trene med vekter, er i mindre grad tatt hensyn til i denne sammenhengen, forklarer Tangen.

Anders Minge

PUTT: 10-åringen Anine Berge sikter seg inn, slår – og treffer!

Han mener også at samfunnet vil spare betydelige beløp vet at flere rekrutteres til golfsporten.

– Hver ny golfspiller, som starter med golf ved 30-årsalderen og holder på til vedkommende er 85 år, representerer en samfunnsøkonomisk nåverdi på 1,5 millioner kroner i velferdseffekter, og rundt 80.000 kroner i reduserte helsekostnader og økte produksjonsgevinster. Å rekruttere 75.000 nye spillere, som går fra å være fysisk inaktive til å være fysisk aktive i golf, representerer en brutto nåverdi på 120 milliarder kroner, påstår professoren, som selv er lidenskapelig opptatt av golf.

Anders Minge

HELSE: – Helseeffekten av å spille golf er høyere enn hva mange tror, mener professor Jan Ove Tangen. På banen til Stavanger golfklubb spiller Anna Terese Lekvam, Anine Berge, Katrine Eide og Unni Torfåt Østbø.

På grunnlag av en rekke vitenskapelige undersøkelser trekker han følgende konklusjoner:

  • I løpet av en 18-hullsrunde går golfspillere rundt elleve kilometer eller omtrent 16.000 skritt.
  • Golfspillere har en gjennomsnittlig puls på noe over 100 hjerteslag pr. minutt, alt etter hvor kupert golfbanen er.
  • Menn forbrenner nærmere 2500 kilokalorier under en 18-hullsrunde, kvinner nærmere 1500 kilokalorier.
  • Helseeffekten er størst om man bærer golfbagen, eventuelt triller eller drar den etter seg.
  • En runde golf vil også kunne bedre kondisjonen, influere positivt på kolesterolnivået i blodet, redusere livmålet og gi et psykisk velvære etter runden.
  • Golfere lever i gjennomsnitt fem år lengre enn ikke-golfere.
Anders Minge

FOLKESPORT: Norges Golfforbund har 100.000 medlemmer. Nå jobber de hardt for å få opp kvinneandelen, som er 25 prosent.

På Stavanger golfklubb er Anna Terese, Katrine, Unni og Anine kommet til hull nummer tre. De spiller en såkalt selskapsrunde, som betyr at de ikke er så nøye med å telle antall slag de bruker.

Unni Torfåt Østbø, tidligere toppidrettsutøver i stuping, har likevel instinkt nok til å slå en elegant putt.

– Jeg spiller ingen turneringer. Det vekker for mange minner fra min aktive karriere som stuper. Både mannen og de to barna våre spiller golf. Mens andre har dratt på fjelltur har vi dratt på golfbanen.

– Føler du at du får treningseffekt?

– Når jeg trener, liker jeg å svette. Derfor går jeg på spinning, trener styrke og tar en løpetur i ny og ne. For meg er golf mest rekreasjon, sier hun.

Anders Minge

REKREASJON: For mange dreier golf seg om flotte naturopplevelser og frisk luft.

Søker flere

Norges Golfforbund ser svært gjerne at flere som dem på hull nummer tre stiller på en av landets 168 golfbaner. I en omfattende virksomhetsplan for 2016–2019 er rekruttering ett av hovedmålene. Klubbene har opplevd en generell nedadgående kurve i antallet golfspillere, og størst nedgang er det blant barn, unge og kvinner. Dessuten gir været ekstra utfordringer for drift og vedlikehold av anleggene. I sum har dette gitt en anstrengt og utfordrende økonomi for flere klubber, baneselskap og golfforbundet, står det i planen.

Anders Minge

PÅ BANEN: Det er 168 golfbaner i Norge. Stavanger golfklubb er én av dem.

I dag er det 100.000 medlemmer i Norges Golfforbund. I toppåret 2009 var medlemstallet 125.000.

– Vi har jobbet ganske mye for å legge til rette for å få enda flere kvinner til å spille golf. I dag er dessverre ikke flere enn 25 prosent av spillerne kvinner. De norske golfbanene har absolutt plass til flere, sier Marit Wiig, president i Norges Golfforbund.

Hun peker på flere tiltak de jobber med for å rekruttere flere:

– Det ene er tilrettelegging. Det er et faktum at kvinner slår rundt 25 prosent kortere enn menn. Da er det viktig at banene settes opp slik at også kvinner føler mestring fra sitt utslagssted. Det andre er toalettfasiliteter ute på banen. Man skal gjerne være ute i fire og en halv time, da er det nødvendig å ha et hyggelig toalett. De aller fleste klubber har også egne kvinnedager, hvor kvinner i alle aldre kan møtes og spille sammen. Dessuten arrangeres egne turneringer for kvinner, sier Wiig.