Økonomi

Saudi-Arabia åpner oljekranene for å presse Iran

Kongen av Saudi-Arabia lover å pumpe mer olje ut på markedet, samtidig med at USA vil prøve å hindre Irans oljeeksport.

Jonathan Ernst / X90178

PÅ LAG MED TRUMP: Saudi-Arabias Kong Salman lover å hjelpe president Donald Trump for å presse Iran økonomisk.

  • Anders Jerichow
Publisert:

En oppringning fra Trump til Saudi-Arabias Kong Salman kan spenne ben for det iranske prestestyrets økonomi.

Det er i hvert fall hensikten.

Oppringningen fant sted i helgen. Da lovet den saudiske kongen sin venn, USAs president, å holde verden skadefri når USA i november satser på å sette kroken på døren for iransk oljeeksport.

Metoden er enkel: Trump vil presse alle land i verden til ikke å kjøpe olje fra Iran, som i år har budsjettert med å selge to millioner fat olje – à 159 liter – per dag.

Å utestenge Iran fra markedet ville normalt drive den internasjonale oljeprisen i været til glede for oljeeksportører – og til skade for oljeimportører og oss som trenger bensin på tanken.

Kong Salman har imidlertid lovet Trump at Saudi-Arabia er villig til å øke oljeproduksjonen. Alle som lar være å kjøpe olje i Iran, kan kjøpe olje i Saudi-Arabia.

Dermed vil markedet ha like mye olje til samme pris under Trumps varslede beinharde press mot prestestyret.

Verdens største

Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, med verdens største lagre av råolje under bakken, har ekstra kapasitet i produksjonsanleggene sine og kan egenhendig nesten erstatte oljen som verden måtte savne hvis Iran presses ut av markedet. Men hvorfor skulle Irans oljekunder handle et annet sted, bare fordi Trump krever det?

Det trenger de i prinsippet ikke. I november vil imidlertid Trump gjeninnføre sine egne sanksjoner mot Iran. De omfatter også et forsøk på å hindre internasjonale selskaper, som handler med Iran, i å benytte amerikanske banker. Også det er naturligvis frivillig. Likevel har de færreste stater og store selskaper råd til å bli utelukket fra det USA-dominerte internasjonale betalingssystemet.

En av Irans største kjøpere, India, sier åpent at landet er nødt til å vurdere alternativer til Iran.

Det indiske oljeselskapet IOC, som for øyeblikket kjøper en tredjedel av Irans eksport, lover sine egne kunder at selskapet både har en plan B, C og D parat.

– Vi er helt forberedt, sier Sanjiv Singh, selskapets øverste sjef, til Bloomberg.

Den indiske regjeringen avstår fra formelt å bøye seg for Trumps krav. IOC ønsker imidlertid ikke å komme på kant med USA og er i full gang med å oppsøke andre eksportører enn prestestyret i Iran.

– Situasjonen endrer seg hver dag, sier Singh.

– Vi er nødt til å se hvordan ting arter seg. Vi kan klare det og vi vil klare det.

Sinne mot USA

Trumps press møter til gjengjeld sterke reaksjoner i Iran.

– Amerikanerne påstår at de vil bryte broene som forbinder Iran med omverdenen, men de vil aldri oppnå dette målet, sa president Rouhani tirsdag under et møte med eksiliranere i Wien, rapporterer iranske Presstv.com.

Kun en håndfull land støtter ifølge Rouhani USAs brudd med den omstridte atomavtalen, som skulle oppheve internasjonale sanksjoner mot Iran i bytte mot at Iran i 10–12 år fraskriver seg muligheten til å konstruere atomvåpen. Det har Iran offisielt ingen ønsker om.

De øvrige stormaktene, også EU, har kritisert Trump for å trekke USA ut av atomavtalen, som hans forgjenger, Barack Obama, inngikk i 2015.

Trump mener på sin side at avtalen kun utsetter, ikke avverger, Irans mulighet til å bygge et atomvåpen, og ikke avslutter Irans involveringer i arabiske staters konflikter andre steder i Midtøsten.

Amerikansk komplott

Trumps nye amerikanske sanksjoner mot prestestyret i Teheran får for øyeblikket vestlige selskaper og investorer til å trekke seg ut av Iran. Uansett om de sympatiserer med Trumps nye sanksjoner mot Iran, vil de fleste ikke risikere å komme på kant med amerikanske banker. 

EU og de europeiske stormaktene Frankrike, Storbritannia og Tyskland har sagt at de gjerne vil beholde atomavtalen med Iran. Samtidig kan eller vil ingen av disse regjeringene bestemme om private selskaper skal risikere å bli rammet av amerikanske sanksjoner fordi de handler med Iran.

President Rouhani sier ifølge Iran Daily News at «Den islamske republikken Iran er i stand til å forkaste amerikanernes komplott, som den alltid har vært, fordi holdningene deres er ulogiske, ulovlige, tyranniske og i strid med internasjonale forpliktelser og resolusjonene til FNs sikkerhetsråd».

Hvis kjøperne av Irans olje finner andre kilder innen november, når Trump krever en stans for Irans oljeeksport, blir det dyrt for prestestyret.

Regjeringen i Saudi-Arabia erklærte seg tirsdag villig til å øke oljeproduksjonen med helt opp til to millioner ekstra oljefat om dagen – eller nøyaktig det som tilsvarer Irans eksport.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Les også

Leder: Lite å juble for i Saudi-Arabia

Les også

Minst ti kvinnerettsaktivister fengslet i Saudi-Arabia

Les også

Et nytt atomkappløp truer i Midtøsten

Les også

Trump langer ut mot OPEC: – Vil ikke akseptere høy oljepris