Økonomi

Møgster-konsernet barberte overskuddet med fire milliarder i fjor. Likevel tjente de over én milliard.

Konsernet til Austevoll-familien merker fremdeles etterdønningene av oljekrisen. Men de tar likevel ut 150 millioner i utbytte.

Eirik Brekke (arkiv)

RELATIVT FORNØYD: Møgster-konsernet opererer innenfor sjømat- og offshorebransjen. De siste årene er det stort sett førstnevnte som har gitt penger i kassen. Helge Møgster omtaler fjoråret som «akseptabelt».

Publisert:

– Fisk gikk bra. Offshore ikke så veldig bra.

Det er den korte analysen Austevoll-milliardæren Helge Arvid Møgster gir av fjoråret til det familieeide Laco-konsernet på Austevoll.

– Sånn sett er fjoråret ganske enkelt å beskrive, legger han til.

Kraftig nedgang

Gjennom Laco AS kontrollerer Møgster-familien blant annet sjømatgiganten Austevoll Seafood og rederiet DOF ASA.

Årsregnskapet viser at konsernet totalt hadde en omsetning på 27,9 milliarder kroner i 2017, og et resultat før skatt på 1,1 milliarder kroner.

Resultatet er en nedgang på fire milliarder fra 2016, da de leverte et rekordoverskudd på 5,1 milliarder.

Vanskelig oljemarked

«Styret er ikke tilfreds med resultatutviklingen og må konstatere at virksomhetsområdet innenfor offshore, som forventet, har erfart vanskelige markedsforhold også gjennom 2017», heter det i årsrapporten i til morselskapet Laco AS.

For det er etterdønningene av oljekrisen som påvirker resultatet negativt i konsernet.

– Innenfor offshore var fjoråret ganske likt som i 2016. Og det ser ut som det blir tilsvarende i 2018 også, sier Møgster.

Les også

Bergens rikaste kvinne får millionar etter hussal som gjekk skeis

Familien jobber opp mot offshorebransjen gjenom Møgster Mohn Offshore AS. Her eier de litt over 66 prosent.

Dette selskapet driver de i partnerskap med Frederik Wilhelm Mohn, som gjennom sitt selskap Perestroika AS sitter på den resterende eierandelen.

Sammen er de majoritetseiere i rederiet DOF ASA. Med en flåte på 65 skip, er rederiet involvert i oljebransjen over store deler av verden. Det børsnoterte selskapet ble truffet hardt av oljenedturen, og har tapt mye penger de siste årene.

Fjoråret for DOF endte med et resultat før skatt på minus 1,1 milliarder kroner.

– Vi merker mer aktivitet

Mot slutten av 2017 gjennomførte DOF en emisjon på 500 millioner kroner for å hente ny kapital. De nedskrev også verdien på flåten med 1,1 milliarder, som ifølge årsberetningen er årsaken til resultatnedgangen.

Selv om Møgster også venter at 2018 blir tøft, mener han det er lys i enden av tunnelen.

– Det er mye som rører seg. Vi merker mer aktivitet i bransjen. Mest i Norge, men også i Brasil. Så vi har troen på at offshore kommer tilbake, sier han.

Tjente godt på laks

Offshorenæringen står fremdeles i stampe, men pengene har likevel rent inn for Møgster-familiens fiskeeierskap.

Laco AS er største eier av Austevoll Seafood ASA, som igjen har eierskap i en rekke bedrifter innen sjømatnæringen. Blant annet sitter de på 52,7 prosent av aksjene i Lerøy Seafood Group, verdens nest største produsent av laks og ørret.

Les også

Topplønn enten det går godt eller dårlig

I 2017 hadde sistnevnte en omsetning på 18,6 milliarder kroner, den høyeste omsetningen i konsernets historie. Det endte med et resultat før skatt på 3,7 milliarder kroner.

– Det var et godt år for oss innen sjømat. Og det gikk spesielt bra innen fiskeoppdrett, siden lakseprisene var gode, sier Møgster.

Han forteller at starten på 2018 har fortsatt i samme spor, men er bare forsiktig optimistisk med tanke på utviklingen resten av året. Han tør nemlig ikke å spå hvordan lakseprisene utvikler seg.

– Blir det for mye laks i markedet, går prisene ned. Det blir nok tøffere priser siste halvår, fordi det kommer mer fisk i markedet. Det blir spennende å se, sier han.

150 millioner i utbytte

I årsregnskapet kommer det frem at konsernets totalbalanse, som er en sammenfatning av eiendeler, egenkapital og gjeld, er på 64,1 milliarder kroner.

Eierne, som består av medlemmer av Møgster-familien, tar ut utbytte på 150 millioner kroner.

Selv om fjoråret var en nedgang sammenliknet med året før, er Helge Arvid Møgster selv relativt fornøyd.

– Jeg vil si at fjoråret var akseptabelt.

Les også

Han og broren slo seg stort opp på fisk og offshore. Så skjedde det verst tenkelege.

Les også

Mohn får mer tid til ferger, skip og eiendom

Les også

– Tredje generasjon er den som river ned. Det må vi unngå.

Les også

Milliardærfamiliene i Hordaland