Lokalt

Lærer om koding og bier på sommerskole

På Knowit sin sommerskole lærer 60 barn om hvordan roboter i fremtiden kan bidra til å gjøre økosystemer mer bærekraftige.

Bård Bøe

LÆRER OM BIER: (fra v.) Thelma Myrvang Bergh (7), Ingeborg Røynstrand Matland (6), Charlotte Husby Vågenes (6) Mia Demir (9) og Martine Haugen-Åsheim (9) teller bier og humler i Muséhagen.

Publisert:

Thelma, Ingeborg, Charlotte, Mia og Martine løper rundt og teller bier og humler i Muséhagen. I løpet av en uke skal de lære om hvordan koding, design og teknologi kan hjelpe biene.

De eldre og mer erfarne barna skal også bygge sin egen bierobot av papp og piperensere, som de så koder ved hjelp av kodemaskinen BBC micro:bit.

– Vi ønsker å lære dem at de ved hjelp av koding, teknologi og design kan bidra til å løse samfunnsutfordringer i fremtiden, seier Cecilie Wian, kodelærer på Knowit sin sommerskole.

En viktig jobb

Barna har observert bier og veps gjennom et forstørrelsesglass og forklarer entusiastisk om hvorfor bier er så viktig.

– Biene hindrer blomster og andre planter fra å visne, seier Mia Demir.

– De har mye pels, i motsetning til veps, som nesten ikke har hår. Pelsen hjelper biene med å få med seg mest mulig pollen til blomstene, seier Ingeborg Røynstrand Matland.

Bård Bøe

SOMMERSKOLE: Over fem dager får barna lære om koding, teknologi, design og bærekraft.

Roboter kan være farlige

Roboter kan være farlige. Det er viktig å være forsiktig og tenke på hvorfor og hvordan man lager de, og at de testes under trygge rammer.

– Det viktigste er å ikke lage de slik at de har sine egne følelser. De bør også være så små som mulig, slik at de ikke er sterkere enn mennesker, seier Ingeborg.

Mia har programmert robotbier før, og demonstrerer for BT hvordan den ferdigkodede bieroboten fungerer.

– Knappene på toppen av bien brukes til å bestemme retningen den skal bevege seg i, man må regne ut hvor mange klikk frem og til siden som trengs for at den skal flytte seg, seier Mira.

En viktig og morsom jobb

Martine Haugen-Åsheim liker å lære om roboter, og tror de i fremtiden kan bidra til at folk slipper morgenrushet på vei til jobb.

– Det er gøy å lage nye ting, samtidig er det en viktig jobb, for eksempel kan det i fremtiden gjøre at vi har flygende biler, noe som fører til at man slipper å stå i kø, seier hun.

– Ja, hvorfor skal vi være på bakken, når man kan fly, legger Mia til med et smil.

Bård Bøe

ROBOTER OG ØKOSYSTEM: På sommerskolen lærer barna hvordan roboter kan holde økosystemer bærekraftige.

Ingen unnskyldning for latskap

Roboter kan hjelpe samfunnet på mange måter. Men, vi bør ikke bli for avhengige av de, forteller jentene.

– Det skjedde i en barbiefilm jeg har sett. Ken lagde en haug med robotbarbier, slik at hun kunne fokusere på kjendistilværelsen, det gikk ikke bra til slutt, for å si det sånn, seier Mia.

– Men, det er selvsagt mange viktige jobber robotene kan gjøre. De kan for eksempel kan hjelpe folk som ikke klarer å gjøre husarbeidet selv, seier Martine.

Bård Bøe

BIEROBOT: Ved å trykke et visst antall ganger på knapper på toppen av bieroboten bestemmer Mia hvor den skal bevege seg.

Les også

Birøkteren fra Voss skulle høste honning. Så oppdaget hun at hun var akutt allergisk.

Les også

Dyrebare artar som fordyrer vegane

Les også

Regjeringen lanserer planer for å redde biene

Les også

Derfor ser sjøen turkis ut