Økonomi

Adams Matkasse-gründere starter restaurant i gamle Lido

Trioen bak matkassesuksessen har allerede begynt å rive ned lokalet. Satsingen koster millioner.

Eirik Brekke

NYTT LIV: – Jeg har alltid gått forbi og tenkt: Der vil jeg åpne restaurant. Men jeg tenkte aldri at det faktisk kunne skje, forteller Adam Schive Bjerck (til h.). Her med gründerkompis og investor Lasse Carlsen Smedsvig (27).

Publisert:

«Husets vin 69,-». Teksten er omtrent det eneste beviset på det som i årevis okkuperte lokalet:

Institusjonen Café Lido.

Politiet i Bergen refererer fremdeles til Lido-hjørnet når det skjer noe der.

– Nå skal det bli Bjerck-hjørnet, sier matkasse-gründer Lasse Carlsen Smedsvig og ler.

Åpner til høsten

Han peker mot lokalet på hjørnet ved Strandkaien og Torgallmenningen.

Les også

Adams Matkasse ble skapt på tilfeldigheter og gleden over å tjene penger. Slikt blir det millioner av.

Her skal Adam Schive Bjerck, kokken, merkevaren og frontfiguren i Adams Matkasse, starte sin egen restaurant utpå høsten.

Ut med Lido, inn med den folkelige restauranten «Bjerck».

– Adam har drømt om dette i åtte måneder. Han er så sykt utålmodig, sier Smedsvig.

Eirik Brekke

MATA PÅ: – Lokalet er så bra, og det fortjener god mat og oppussing, sier Adam Schive Bjerck (til h.). Her med investor og kompis Lasse Carlsen Smedsvig.

Satser sammen igjen

Med åtte måneder mener han tidspunktet for Lidos konkurs i desember. Da hadde det vært kafédrift i over 50 år.

Café Lido med sine smørbrød og kaker døpte liksom gatestubben til Lido-hjørnet.

– Jeg leste om konkursen og tenkte: Nå er sjansen her, sier Bjerck.

Gründer-kompisene Smedsvig og Harald Aalvik er med som investorer.

– Konseptet er at vi skal lage digg mat, sier Smedsvig.

Eirik Brekke

HUSETS VIN: Kanskje var det flytende frieriet Lidos siste krampetrekning før konkursen.

Matkasse-millioner

De tre kompisene har tjent gode penger på å selge seg ned i Adams Matkasse flere ganger.

I dag er det svenske Linas Matkasse som eier omtrent alt av selskapet.

Smedsvig og Aalvik er passive medeiere, og bruker mye av tiden på hurtigfrisørkjeden Cutters, som de også var med og startet.

– Vi investerer noen millioner her nå. Det koster, men vi har troen, sier Smedsvig.

Lokalet ligger i andre etasje i det som egentlig heter Harbitzgården. Bygget ble tegnet i 1936.

En gang var det kontorlokaler her. Så ble det tesalong i 1965.

Eirik Brekke

PLADASK: Vinduene i teak er vernet og skal ivaretas. – Utsikten var noe av grunnen til at vi falt pladask for lokalet, sier Lasse Carlsen Smedsvig.

Huseieren pusser opp

Lenge forhandlet matkassekompisene om å kjøpe Lidos konkursbo. Men det ble for mye stress.

I stedet ble det kontrakt med huseier Agnethe Wiencke Harbitz, som også investerer i lokalet.

– Vi har hatt en veldig god kjemi hele veien. Hun kunne nok funnet en kjede med dypere lommer, men hun ville ha et unikt og nytt konsept, hun også. Det setter vi stor pris på, sier Bjerck.

Norvin Reklamefoto/UBB

1965: Slik så det ut hos Lido i 1965. Da var det tesalong.

BT har prøvd å få tak i Harbitz ved flere anledninger for å snakke med henne om planene. Hun har vært utilgjengelig.

Men det vi vet, er at hun arvet gården og styrer over den gjennom AS Johan Harbitz & Co. Her driver hun storstilt utleie.

Selskapet ble etablert i 1922 og var etterfølger av Zuckermans Magasin. Dette var ifølge Bergen byarkiv en av byens sentrale forretninger for gutte- og herreklær.

Knut Strand (arkiv)

HARBITZGÅRDEN: Lasse Carlsen Smedsvig tror lokalets plassering vil gi dem fart. – Restauranter som ligger akkurat her i området, som Olivia og Egon, gjør det bra.

Odd Mehus (arkiv)

2009: Slik så det ut hos Lido i 2009. Da var det kafé.

Åpner opp lokalet

Inne i lokalet har rester av et senket tak og flere tiår med kafédrift blitt til et lite fjell av skrap.

Smedsvig forteller at prislappen på drøyt ti millioner kroner deles mellom de tre og huseier.

– Det blir totaloppussing. Kjøkkenet blir nesten helt åpent her inne, og det blir åpent ut mot gaten, sier han.

– Rettene skal fungere like fint å dele som om du spiser alene, sier Bjerck.

Les også

– Det går aldri en dag uten at jeg tenker på Veum

Et kjøleskap står og støver ned bak den enorme marmorbaren.

– Det var litt fergestemning her, kan du si, sier Bjerck.

– Men marmorbaren skal bestå så godt det går an.

Eirik Brekke

DENNE BLIR: Men folk til å betjene marmorbaren mangler. – Vi er på folkejakt og skal ansette alt fra kjøkkensjef til servitører, sier Adam Schive Bjerck.

Drømmen innfridde

Bare Bjerck jobber i Adams Matkasse nå. Kokken står vanligvis på et kjøkken i Skuteviken og lager oppskrifter.

Det skal han fortsatt, i tillegg til å drive restauranten.

– En drøm som går i oppfyllelse, sier Bjerck, og kikker mot Torget, Bryggen, Fløien.

Noen av byens mest kjente kulisser tar omtrent hele flaten av vindusrekken. Turister på jakt strener mot Fisketorget.

– Alle skal kunne spise her. Også turister, sier Bjerck.

– Blir det fisk fra Fisketorget?

– Haha, nei. Det er for dyrt.

Eirik Brekke

UTOVER: Adam Schive Bjerck (til v.) er så klar at han besøker lokalet to-tre ganger om dagen. – Jeg får snaps hele tiden, sier Lasse Carlsen Smedsvig.

Eirik Brekke

INNOVER: Det romslige lokalet har flere soner.

Eirik Brekke

BORTOVER: Nå rives alt ned.

Tøff konkurranse

Matkassegründerne er fullt klar over at bransjen kan være knalltøff.

Flere havarerer, og BT skrev seinest om de to Bare-restaurantene på andre siden av gaten som trues av konkurs.

– Få klarer å tjene penger og råvareprisene svinger noe voldsomt. Da gjelder det å variere menyen, sier Smedsvig.

– Men dette er ikke noen high-end restaurant. Prisene skal passe alle.

Restaurantanmelder Amanda Bahl i BT synes det høres spennende ut at de tre skal satse på «digg mat».

– Men det er mange gode aktører i området og det er tøff konkurranse om turistene også, sier Bahl.

– Selv om det er en fantastisk beliggenhet, må de fremdeles klare å lokke folk opp i andre etasje.

Eirik Brekke

FUGL FØNIKS: Det jobbes for å få lokalet klart til åpning i oktober-november. – Det skal være en folkelig restaurant med noe for alle, sier Bjerck.

Satser på folkelig stil

Bare Bjerck har konkret erfaring med å drive restaurant. Han var med og startet brasseri-baren Fish & Cow i Stavanger.

Les også

Her er stedene Amanda Bahl anbefaler

De tre har derimot puttet penger i Sunny Side, et fast food-konsept i Oslo som satser på egg.

– Vi er tett på driften der, sier Smedsvig.

Målet i Bergen er 100–140 sitteplasser.

– Adam er en etablert merkevare i seg selv. Det er den beste forutsetningen for å lykkes, sier Smedsvig.

– Og så har vi lært utrolig mye fra reisen med Adams Matkasse.

Eirik Brekke

TRAPPEN: Veggmaleriene i trappen ryker med i oppussingen.

Laks og mango

Matkonseptet er langt fra spikret. Men visjonen er klar:

– Vi skal holde stort fokus på smak og råvarer i sesong, og bruke ulike lokale aktører på både mat og drikke, sier Bjerck.

Mens den gamle kafeen hadde marineblå tepper og hvite duker, skal lokalet nå få et industrielt preg.

– Kobberklokken på toppen av bygget skal tas igjen i interiøret. Gulvet blir betong, forklarer Bjerck.

– Blir det retter fra matkassene?

– Vi kan selvsagt teste ut topprettene. Men da blir det mye laks og mango.

Les også

Vil gjøre det vanskeligere å røyke utendørs

Les også

Helge (74) feller nedslående dom over eldrematen: – Vår generasjon er vant til å spise opp maten de får servert, og si takk for maten etterpå.

Les også

Bare bedre og bedre

Les også

Zana (20) begynte å jobbe i farens restaurant da han var 14. Nå åpner han sin egen.