Hva skjedde egentlig i Norge 22. juli 2011?

Mange mennesker ble drept i Norge denne dagen for syv år siden. Den yngste var kun 14 år.

Paul S. Amundsen (arkiv)

Den blå steinen i Bergen

  • Elisabeth de Lange Gjesdal
Publisert:

22. juli er en spesiell dag i Norge. For syv år siden ble svært mange mennesker drept, og BT-kommentator Morten Myksvoll har svart BT Junior på noen spørsmål om dagen.

– Hva hendte egentlig 22. juli 2011?

– Norge ble utsatt for to terrorangrep denne dagen. Først eksploderte en bilbombe i regjeringskvartalet i Oslo. Så reiste terroristen til Utøya, ca. én time unna, der Arbeiderpartiets ungdomsparti (AUF) arrangerte sommerleir. Der skjøt terroristen rundt seg. Det yngste offeret hadde nettopp fylt 14 år.

Øijord, Thomas Winj / SCANPIX (arkiv)

Regjeringskvartalet, Oslo, etter at bomben gikk av.

– Hvor mange døde?

– Totalt døde 77 mennesker. Åtte ble drept av bilbomben i regjeringskvartalet, og 69 personer ble drept på Utøya. 200 personer ble skadet i angrepene.

– Hvem er det som gjorde dette?

– Det var bare én mann som stod bak begge angrepene, Anders Behring Breivik.

– Hvordan kunne en mann klare det?

– Terrorangrepet viste at Norge hadde store svakheter i beredskapen. Politiet fikk mye kritikk for håndteringen. Det tok for eksempel over én time fra politiet fikk melding om skyting, til beredskapstroppen gikk i land på Utøya.

Audestad Paal (arkiv)

Utøya

– Er det lett å få tak i våpen i Norge?

– Det er relativt lett å få tak i jaktvåpen i Norge, men riflen som ble brukt på Utøya er nå forbudt å eie, etter et vedtak i 2018.

– Hvorfor gjorde han det?

– Han sier at han gjorde det for å redde Norge «fra muslimsk overtakelse», og at det var bevisst å angripe Arbeiderpartiet. Han har selv beskrevet seg som nazist.

– Er han i fengsel?

– Ja. Han ble dømt for terrorangrepene i 2012. Da ble han dømt til 21 års forvaring. En forvaringsdom betyr at det er stor fare for han kan gjøre noe lignende igjen, hvis han slipper ut. Hvis det fortsatt vurderes som en stor fare når dommen er i ferd med å gå ut, kan dommen forlenges. Han kan i teorien sitte fengslet på livstid.

JAN M LILLEBØ (arkiv)

Markering på Torgalmenningen i Bergen

– Hvorfor markerer vi dagen fortsatt?

– 22. juli er dagen for det verste angrepet mot Norge i fredstid. Både staten og et politisk parti ble angrepet, og med det noe av grunnlaget for demokratiet vårt. 22. juli rammet hele landet, og vi bør minnes ofrene og påminnes hvilke hatefulle holdninger som stod bak angrepet.

Vegar Valde

Morten Myksvoll, BT