Nyheter

Hvorfor får tolv gutter i en grotte hele verdens oppmerksomhet?

I Afrika og andre steder i verden lider mange hundre tusen hver dag. Det hører vi derimot lite om.

Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN

INDIA: Dette bildet viser en skoleklasse i India som ber for guttene i en grotte i Thailand. Det illustrerer hvordan hele verden var involvert i dramaet.

Publisert:

Forrige uke skrev BT Junior om de glemte krisene i verden.

Det er en liste over ti fluktkriser i verden som media skriver lite om selv om de som er rammet av krisene trenger mye hjelp.

Denne uken ble tolv gutter, sammen med treneren sin, reddet ut av en grotte i Thailand.

Hele verden kunne følge grottedramaet time for time på TV og nettavisene.

Hvorfor er det slik at mediene følger noen hendelser langt mer enn andre?

UIB

PROFESSOR: Helle Sjøvaag er professor i journalistikk ved Universitetet i Stavanger. Det vil si at hun kan mye om hvorfor mediene skriver mye om noen tema, mens langt mindre eller ingenting om andre.

Hvorfor er det slik?

Helle Sjøvaag er professor i journalistikk og forsker på mediene, og hva mediene skriver om.

Hun mener det er tre grunner til at mediene skriver masse om grottedramaet i Thailand, men nesten ingenting om fluktkrisene i Afrika.

Hagen, Fredrik / NTB scanpix

FULGTE MED: Mange nordmenn fulgte redningsaksjonen i Thailand.

I Afrika er det lite nytt

ZOHRA BENSEMRA / X90036

AFRIKA: Seks av de ti landene på Flyktninghjelpens liste over glemte kriser, er land i Afrika.

Mange kriser i verden er veldig vanskelige å forstå, og handler både om politikk, lover og regler, urettferdighet og økonomi. Det gjør at det for journalistene er vanskelig å fortelle om krisene på en måte som gjør at folk vil lese om det.

Mediene skriver også mest om nyheter og ting som skjer akkurat nå. Og for eksempel en sultkatastrofe varer lenge og det er sjelden noe «nytt» som skjer.

Grottedramaet = spennende

TYRONE SIU / X02605

PRESSE: «Presse» er en samlebetegnelse for mediene som skriver og sender nyheter. Pressens oppgave er blant annet å holde folk oppdatert på hva som skjeri verden.

Det som skjedde i grotten er lett å forstå. Det er en klar grunn til det som skjedde, det er uvanlig at slike ting skjer, og det gjør også at mange blir interessert. I tillegg er løsningen åpenbar: Barna og treneren måtte reddes ut. Det var en vanskelig oppgave.

Eksperter over hele verden ville gjerne hjelpe til, og det gjør også nyheten veldig spennende.

Lett å kjenne seg igjen

Rune Sævig (ARKIV)

MANGE SPILLER FOTBALL: Nesten 400.000 spiller på et fotball-lag i Norge. Her er Sanna Bosåen Hirt fra Bulken og Ingeborg Lirhus fra Eldar i aksjon på Voss cup.

Det lett for oss å identifisere oss med guttene. Mange spiller fotball eller kjenner noen som spiller. Det er også lett å se for seg hvor skummelt det må være å gå seg vill i en grotte og bli fanget der.

(Kilde: Norges Fotballforbund og Flyktninghjelpen)