Lokalt

Lisabet (31) fra Bergen havnet midt i jordskjelv i Indonesia: - Det er helvete på jord

– Ingen vet hvor mange som er døde. Det er fullstendig krise, sier Lisabet Branca Warholm fra Bergen. Hun og familien står midt i kaoset etter at et kraftig jordskjelv rammet Indonesia.

Privat

JORDSKJELVRAMMET: Lisabet Branca Warholm og familien sover under en enkel presenning etter det voldsomme jordskjelvet som rammet øyen Lombok i Indonesia.

Publisert:

Lørdag ble øyen Lombok i Indonesia rammet av et stort jordskjelv som målte styrke 7 på Richters skala. Ifølge lokale indonesiske myndigheter har minst 142 mennesker mistet livet i det kraftige skjelvet.

Bergens-kvinnen Lisabet Branca Warholm bor til daglig på øyen Gili Trawangan, sammen med sin mann Solomon og sønnen Fredrik på halvannet år.

Der driver de to et selskap som jobber med å innføre grønn teknologi til Indonesia.

Les også

Jordskjelvkatastrofe rammet indonesisk ferieøy

Løp ut av huset

Naboøyen ligger kun ti minutter nordvest for Lombok, der skjelvets episenter traff. Warholm forteller om svært dramatiske timer da alt begynte å riste seint lørdag kveld.

– Det føltes ut som en bombe. Strømmen gikk, og alt ble svart. Vi måtte løpe ut av huset, og det var kun flaks at ikke noe falt i hodet på oss, sier 31-åringen.

Hun og mannen befant seg hjemme med to andre venner, men alle kom seg helskinnet ut. Huset familien bodde i ble fullstendig rasert i skjelvet.

– Det så ut som et krigsområde. Flere av naboene var døde, og folk var i sjokk, forteller hun.

Lisabeth Branca Warholm

RASERT: Det er store materielle ødeleggelser på øyen Lombok i Indonesia etter jordskjelvet, som målte 7 på Ritchters skala.

Desperat situasjon

Da skjelvet var over, måtte familien flykte opp på en liten bakketopp i tilfelle tsunami.

Etter et par dager dro familien over til nordenden av Lombok. Der bor de tre nå under en presenning, i hagen til en venninne.

– Lombok er i fullstendig krise. Folk blir gravd ut av ruiner, og ingen vet hvor mange som er døde. Det er mangel på vann, sykehusene er fulle og kriminaliteten høy fordi folk er desperate. Det er helvete på jord akkurat nå, sier Warholm.

Stoler på helsevesenet

NTB melder at over 200 personer er alvorlig skadet etter jordskjelvet og de flere etterskjelvene som fulgte. Ingen nordmenn skal være blant de skadde eller omkomne, ifølge UD.

Kommunikasjonssjef Nils Mørk i Leger uten grenser sier at organisasjonen har hatt et team på stedet, men at det foreløpig ikke er satt i gang noen medisinsk aktivitet.

– Så langt er det ikke identifisert spesielle medisinske behov, men vi overvåker situasjonen nøye. Den viktigste responsen vil være fra det indonesiske helsevesenet, som er sterkt. Om det fins et spesielt behov vi kan fylle, kommer vi til å ta den rollen, sier Mørk.

Lisabeth Branca Warholm

RUINER: Mange bygninger er fullstendig ødelagt på øyen Lombok etter to skjelv som har rammet samme område på kort tid.

Over 100 i sving

Røde Kors er til stede på Lombok gjennom lokale indonesiere som jobber i søsterorganisasjonen Røde halvmåne.

– Vi har mobilisert over 110 ansatte og frivillige. De driver både med søk og redning, førstehjelp og med å frakte folk til sykehus, sier seniorrådgiver Torben Bjørge Henriksen.

Ifølge Henriksen er det et stort behov for humanitær bistand i form av mat, vann og husholdningsartikler.

– Det er også en fare for at hus som er delvis ødelagt, kollapser fullstendig i etterskjelvene, sier Henriksen.

Privat

OVERLEVDE: Lisbet Branca Warholm fikk raskt kontakt med familien i Norge etter at jordskjelvet rammet. Etter forholdene går det bra både med henne og familien.

Ber om støtte

Inntil videre blir Lisabet og familien boende under presenningen i hagen, der de har tilgang på mat og kjøkken.

Selv har hun satt i gang en Facebook-aksjon for å donere penger til de lokale hjelpeorganisasjonene.

– Jeg har bedt venner om å sende penger til min konto, sånn at jeg kan ta ut i minibank og delegere til organisasjonene på stedet. Etter hvert vil vi prøve å få satt opp en hjemmeside, sier bergenseren.

Les også

Jordskjelvkatastrofe rammet indonesisk ferieøy

Les også

Forlist ferge funnet i Indonesia

Les også

Eldgammelt tempel avdekket av jordskjelv i Mexico

Les også

Tre omkom og flere hundre skadd i jordskjelv i Japan