Sprek

Stig (45) fullførte MSM-mila – om noen år må han amputere foten

20 dager i koma og 70 brudd etter en nær døden-ulykke har ikke stoppet Stig Uttakleiv Halvorsen (45).

Haakon Steinmo

FULLFØRTE: Her krysser Stig Uttakleiv Halvorsen mållinja egtter 10 kilometer – en enorm prestasjon etter alt han har vært igjennom siden nær-døden-ulykken i 2012.

Publisert:

12. mars 2012 endret livet til Stig Uttakleiv Halvorsen seg for alltid, da han havnet i ei stygg fallulykke på Svalbard.

16. juni 2018 – seks år senere – løp han sitt første løp siden ulykken. Over én time bak vinneren i mål og da de fleste hadde forlatt området, ble han tatt godt imot av bestevennen Karl Erik og sammen med løpekamerat Rikard Hanssen.

– Det er en ganske syk følelse. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle fullføre dette løpet for ett år siden. Da klarte jeg ikke løpe mer enn 50 meter av gangen, og hadde mer enn nok med å gå, sier Halvorsen.

70 brudd – 20 dager i koma

Spol tilbake til den fatale marsdagen på Svalbard i 2012.

– Det var en ren fallulykke, for jeg skulle paraglide, men så ombestemte jeg meg. Da kom det et blest, og jeg havnet utenfor stupet og falt 150 meter ned rett i fjellet fra toppen av Plattåfjellet på Svalbard, forteller 45-åringen like etter målgang i forbindelse med Midnight Sun Marathon i Tromsø.

Haakon Steinmo

VENNER: Rikard Hanssen (t.v.) løp sammen med Stig Uttakleiv Halvorsen (midten). I målområdet ventet barndomsvennen Karl Erik (t.h.).

Det er mildt sagt et mirakel at Stig Uttakleiv Halvorsen er i live.

– Jeg hadde 70 brudd, lå 20 dager i koma, hadde et par og 30 operasjoner og lå ett år på sykehus, sier han.

Etter ett år på Ullevaal Sunnas, ventet fem år med rehabilitering på Catosenteret i Son.

Ned 15 kilo

For ett år siden kunne ikke Halvorsen løpe 50 meter en gang uten å stoppe.

– Jeg har trent meg opp i fem år, men det siste året har jeg skjønt at jeg kunne løpe igjen. Jeg har tatt av meg 15 kilo, sier han stolt.

Men høyrefoten kommer han ikke til å ha mye lengre.

– Jeg har kun 30 prosent følelse i høyrefoten, så den er permanent. Det går an å springe, men på sikt må jeg amputere. Det skjer om 5–10 år, sier han.

45-åringen fra Lavangen har fortsatt over 50 titanskruer i kroppen.

– Bekkenet er titan, hofta og det ene låret. Jeg har ikke hoftesving, så mye energi går kun til å konsentrere på å plassere føttene riktig, sier han.

Haakon Steinmo

MEDALJE: I fjor kunne han knapt gå. Følelsen av å ha fullført mila på MSM i Tromsø ett år senere, var dermed enormt stort for Stig Uttakleiv Halvorsen.

Da ulykken inntraff, var han daglig leder på «Sportssenteret» på Svalbard.

Nå bor han i Ål i Hallingdal.

– De fleste trodde nok jeg var ferdig da i 2012. Jeg tror ikke det har helt gått opp for meg at jeg har fullført. Først i går tok jeg avgjørelsen om å løpe, sier Uttakleiv Halvorsen.

Drømmer om halvmaraton

Uttakleiv Halvorsen (45) klokket i mål på 1.35,30 på mila – over en time etter vinneren av løpet Erik Lomås (31,38) kom i mål og de aller fleste hadde forlatt målområdet.

Han løper ikke på tid. Han løper for å fullføre. Å krysse mållinjen i et virkelig løp var en større seier for Stig på vei tilbake til livet.

– Jeg håper å delta på flere løp før foten må amputeres. Jeg har en drøm om å løpe halvmaraton en gang, sier 45-åringen, som har en stor drivkraft som hjelper han til å nå de enorme utfordringene.

– Samboeren min (Renate Johansen) løper maraton. Hun er sprek og gir meg et spark i ræva, drar meg med på fjellet og får meg til å spise sunt. I dag løper hun halvmaraton. Drømmen min er å gjøre det én dag, sier Halvorsen.

I vinter tok han også første steg tilbake mot yrkeslivet.

– Jeg var litt skiskolelærer i Hallingdal, så målet er å hvile og trene bra, for å nærme meg arbeidslivet igjen til vinteren. Det er en lang vei tilbake, men det er viktig med mindre målsettinger underveis, som å fullføre mila her.

– Tenker du mye på når dagen kommer og du må amputere bort foten?

– Ikke i det hele tatt. Alt fokuset er på å ha mange kvalitetsår fram til den dagen kommer, med gulrøtter som denne å se fram til (Midnight Sun Marathon), sier Uttakleiv Halvorsen.

Les også

Lomås vant mila for tredje året på rad: – Skal under 30-tallet i løpet av sesongen

Les også

Yngvild (23) vant for fjerde året på rad – men opplevde noe hun ikke har gjort på tre år

Les også

Benjaminsen vant i år som i fjor - nå venter militæret

Les også

Midnight Sun Marathon knuste rekord