Sprek

Hver gang du går Stoltzen, bidrar du til den utrolige statistikken

I fire år har turgåerne blitt talt på Stoltzen. Nå nærmer det seg to millioner registrerte turer. – Det er blitt en del av livet mitt, sier turgåer.

Eirik Brekke

FANTASTISK: Terje Antvedt (i front) går Stoltzen så ofte han kan. – Det er jo helt fantastisk, sier han om antallet Stoltzengåere.

Publisert:

– Over 1,7 millioner sier du?! Det er jo helt fantastisk, sier Terje Antvedt når han får vite hvor mange som har gått Stoltzekleiven siden 2014.

Antvedt er en av mange som puster og peser seg oppover traseen denne julidagen. Han er en av mange som bidrar til at statistikken over Stoltzen-gåere holder seg høy.

Siden 6. februar 2014 har Stoltzen hatt tellesystem som registrerer alle som går opp og ned trappetraseen. I løpet av perioden på knappe fire og et halvt år, har turen blitt gått 1,7 millioner ganger. Det gir et gjennomsnitt på rundt 380.000 i året.

Les også

I årevis har vi vært feilinformert: Stoltzen er kortere enn alle har trodd

190.000 i 2018

I gjennomsnitt går drøyt 1000 mennesker Stoltzen daglig, 7500 ukentlig og i overkant av 32.000 Stoltzen månedlig.

Hittil i 2018 har over 190.000 presset seg oppover den bratte stigningen. Antvedt har sin andel av disse tallene.

Stoltzekleiven Tools

STIGNING: Hittil er det registrert 190.000 Stoltzegåere i 2018. Systemet teller antall turer. Dersom en person går Stoltzen flere ganger på en uke, vil hver tur telles, selv om det ikke er forskjellige mennesker som har gått.

– Jeg går så ofte jeg kan når det er fint vær. Men jeg liker bedre å gå om vinteren, for da er det mindre folk. Det er sjelden vind i traseen, det er først når du når toppen det blåser, forklarer Antvedt og legger til at det beste med turen er helsefordelene:

– Nå har jeg gått fast i tre år, og jeg har aldri hatt vondt i bena eller hatt noen skader. Det er utrolig viktig.

Les også

Dette er sakene Brann må løse

Vinteren påvirket

Selv om Antvedt foretrekker Stoltzen om vinteren, er det ikke alle som gjør det, skal vi tro statistikken. For mens vinteren 2018 ble historisk i Bergen med lange perioder med ekstrem kulde og snø, fikk lysløypen på Fløyen rekordmange døgn med skigåing.

Stoltzen på sin side halverte i antall «trappevandrere» fra året før. I 2017 ble det registrert 55.361 Stoltzengåere i månedene januar, februar og mars. I samme periode i 2018 var tallene nede på 27.512.

Månedsvinneren er september, som generelt er populær blant Stoltzen-gåerne. Den måneden flest har gått opp Stoltzen var i september 2015. Da gikk rett i underkant av 50.000 traseen.

Stoltzekleiven Tools

VINNERMÅNEDEN: Siden tellesystemet trådte i kraft i 2014, troner september 2015 som den beste Stoltzen-måneden så langt.

– God trening på kort avstand

Hermine Lovise Finnkirk liker å bruke Stoltzen når hun skal trene. Hun var ikke klar over tellesystemet på toppen.

– Jeg tenker det er bra at folk bruker Stoltzen mye, sier Finnkirk.

Hun liker best å gå når det ikke er så mye sol, da det kan bli for varmt. Når vi møter henne midt i løypen er det overskyet og mildt. Perfekt vær, mener hun.

– Stoltzen er ikke så veldig lang, men gir god trening på kort avstand, synes Finnkirk som liker å høre på noe når hun går oppover:

– Akkurat nå hører jeg på podkasten til Harm og Hegseth. De snakker om alt mulig, og det funker opp Stoltzen, sier Finnkirk og smiler.

Eirik Brekke

GOD TRENING: - God trening på kort avstand, sier Hermine Lovise Finnkirk om Stoltzen.

Stoltzen-debutant

Kanskje det er med sin korte distanse, naturskjønne omgivelser og smerteprøve at Stoltzen tiltrekker seg alle typer mennesker. For noen er det et daglig gjøremål, for andre en mer sporadisk vane.

Akkurat denne julidagen gikk Elisabeth Sletbakk fra Østfold sin første tur opp «Kleiven». Det var på tide mener hun selv, som har bodd i Bergen i seks år.

– Jeg har nærmest bodd på Ulriken tidligere og har tenkt at det ville være ganske likt. Men man må være forberedt på syre da, sier Sletbakk og ler.

Les også

Nils Arne Eggen støtter Kåre Ingebrigtsen-sparkingen: – Dessverre har det vært en synkende kurve

Selv om hun ikke har gått turen før denne dagen, har hun hørt nok om den berømte smertefavoritten.

– Det er mange som går her fryktelig mye har jeg forstått, sier Sletbakk.

Nummer to på Tripadvisor

Av alle ting du kan gjøre i Bergen er Stoltzen rangert som nummer to på attraksjonslisten til reiseguiden Tripadvisor, kun slått av Fløyen.

Stoltzekleiven ligger helt i toppsjiktet av en liste på 155 aktiviteter.

Eirik Brekke

DEBUTANT: Elisabeth Sletbakk (34) debuterte som Stoltzen-gåer 18. juli.

Turistene begir seg altså hyppig ut på smertefavoritten. Noen forberedt, mens andre ikke fullt så forberedt.

– Man møter på alt mulig fra cruiseturister til mannskapet på båtene. De sitter ofte i trappene og spør hvor langt det er igjen. Noen har bare sandaler på seg, så av og til er jeg bekymret for dem, men jeg tror det går fint, sier Antvedt spøkefullt.

Daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven, forteller at de har merket økt turisme i friluftslivet de siste årene, og det er ingen tegn til at det avtar. Tvert imot.

– For oss på Vestlandet er det å gå på tur indremedisinsk, og turistene har lyst å gjøre det samme som oss. I det engelske språket har man ikke et ord for friluftsliv en gang. Turistene prøver å forstå hvorfor vi går på tur, og jeg tror vi bare har sett begynnelsen. Det kommer til å eksplodere, mener Ødven.

Les også

EM i fare etter pølseuhell: – Timingen var uheldig

– En del av livet mitt

Selv om Stoltzen er populært blant turistene som strømmer til Bergen, er det først og fremst en velkjent favoritt blant lokalbefolkningen. Statistikken viser hvor viktig Stoltzen er for bergenserne, mener Ødven.

– Det vi setter mest pris på i Norge er friluftslivet og naturen. Det viser Stoltzen. Den er hverdagstrimmen, mestringsfølelsen, en attraksjon og ikke minst sosial en sosial tur. Folk hilser, snakker og svetter. Mennesker fra null til hundre år, sier Ødven.

For Antvedt er Stoltzen blitt en del av hverdagen. Siden han er bosatt i sentrum er det praktisk å legge treningen til Bergens nest største attraksjon.

– Du lærer jo aldri Stoltzen, men går man med jevn fart hele veien slipper man å stoppe så mye. Jeg bruker 50 minutter på hele turen til jeg er hjemme. Da føler jeg at jeg har fått med meg alt. Stoltzen er så herlig. Det er blitt en del av livet mitt, sier Antvedt.