Økonomi

Her har boligprisene steget mest i vår

Denne våren har boligprisene steget mest utenfor byen.

Rune Sævig

VEKST: I Hordaland er det Os og Fusa som har hatt det heteste boligmarkedet i årets andre kvartal.

Publisert:

Boligprisene har steget over hele Vestlandet de siste tre månedene.

Det kommer frem i den siste regionrapporten fra Eiendom Norge, som viser prisutviklingen for april, mai og juni.

– Generelt sett er det et godt marked på Vestlandet. Det har vært veldig høy omsetning av boliger i vår. Samtidig er det mange boliger å velge mellom for dem som er på jakt etter bolig, sier regionleder Kurt F. Buck i Eiendomsmegler 1.

Forventninger til ny vei

I Hordaland er det Os og Fusa som skiller seg ut med kraftigst vekst. Boligprisene i de to kommunene, som Eiendom Norge omtaler felles som Bjørnafjorden, har hatt en vekst i vår på 4,5 prosent.

Til sammenlikning har Bergen sentrum en vekst på 3,0 prosent.

– Jeg tror dette i hovedsak skyldes forventningene til den nye veien mellom Os og Bergen, sier Buck.

Byggingen av nye E39 Svegatjørn-Rådal er nemlig i full sving. Etter planen skal veien og tunnelen åpnes i 2022. Den kommer til å kutte reisetiden mellom Os og Bergen betydelig.

Boligprisene i Os og Fusa har også steget en stund allerede, samtidig som boligpriser andre steder har gått i motsatt retning. Ser man på utviklingen for de siste 12 månedene, har boligprisene i alle deler av Bergen sunket litt, ifølge den nye rapporten. Os og Fusa kan imidlertid vise til en vekst på 2,3 prosent i samme periode.

– Dette skjer stort sett alle steder hvor det kommer vesentlig forbedring av infrastrukturen. Vi så det samme da Bybanen kom i Bergen. Og forventningen til den nye veien har vart en stund, sier Buck.

Dyre kvadratmeter

I Bergen er det Bergen vest som har hatt den sterkeste boligvåren. I Fyllingsdalen, Loddefjord og Laksevåg har boligprisene steget 3,3 prosent, sammenliknet med årets tre første måneder.

Her selges boligene også raskt. 26 dager tok det i snitt å selge boligen sin i Bergen vest.

Det er det samme som i Sunnfjord, og kun to dager lenger enn i Bergen sentrum, hvor gjennomsnittlig antall salgsdager var 24.

Det er også i Bergen sentrum hvor du må soleklart mest ut med per kvadratmeter.

Én kvadratmeter i Bergen sentrum, som i boligstatistikken inkluderer sentrum, Sandviken og Årstad, kostet i snitt 52.537 kroner. Den nest høyeste kvadratmeterprisen finne man i Bergen sør, med en gjennomsnittspris på 38.498 kroner.

Kraftig vekst i Sunnfjord

Den aller sterkeste veksten på Vestlandet i vår har imidlertid funnet sted lenger nord. I Sunnfjord har prisene steget med hele fem prosent i april, mai og juni, sammenliknet med årets tre første måneder. Området omfatter kommunene Førde, Gaular, Jølster og Naustdal.

Like bak, med en vekst på 4,9 prosent, følger Kinn, som inkluderer kommunene Flora og Vågsøy.

De resterende områdene i Sogn og Fjordane har en vekst på 3,1 prosent.

– Nedgangen i 2017 hentet inn igjen

Tidligere målte Eiendom Norge endringer i utvalgte områder og bydelsnivåer hver måned. Siden nyttår har de valgt å heller presentere tallene hvert kvartal. Hensikten er å gi et mer presist bilde, fordi flere boligsalg er inkludert i rapporten.

Det siste kvartalet er det ikke bare på Vestlandet boligprisene har steget. Ifølge bransjeorganisasjonen har det vært boligprisvekst over hele landet i vår.

– Boligprisutviklingen i 2018 har vært jevnt over sterk, og nedgangen i 2017 er langt på vei tatt igjen, sier kommunikasjonsmedarbeider Peder Tollersrud i Eiendom Norge i en pressemelding.

Les også

Mener Vestlandet endelig har koblet seg på prisoppgangen i boligmarkedet

Les også

Slik vil Frp gjøre det lettere for unge boligkjøpere å nå egenkapitalkravet

Les også

Fylkesmannen nekter Bergen kommune å kjøpe disse boligene

Les også

– De kan ikke bygge firkantede klosser her