Økonomi

EU gir ny rekordbot til Google

Google antyder at Android-enheter kan bli dyrere for forbrukerne. Boten på 40 milliarder kroner kommer nå som USA og EU har gått inn i en eskalerende handelskonflikt.

YVES HERMAN / X00380

NY REKORD: – Når et selskap bryter reglene, får det konsekvenser. Det har skjedd før og det vil skje igjen, sier konkurransekommissær i EU, Margrethe Vestager.

  • Jens Bosrup
Publisert:

Margrethe Vestager, EUs konkurransekommissær, slo onsdag ny rekord da hun utskrev en bot på 40 milliarder kroner til Google – nesten det dobbelte av den tidligere rekorden, som ble satt i fjor, da samme selskap mottok en bot på 22 milliarder kroner fra samme Vestager.

Denne gangen faller boten for Googles ulovlige misbruk av operativsystemet Android, som kjører på rundt fire av fem mobiltelefoner i Europa og i resten av verden. Operativsystemet er gratis, men Google sikrer seg til gjengjeld at Googles apper, deriblant nettleseren Chrome og Googles søkemotor, er installert som standard når brukeren skrur på sin nye mobil. Det er betingelsen for at brukeren får adgang til Googles Play Store, som benyttes til å laste ned andre apper.

Anker til EU-domstolen

Produsenter som Samsung, Huawei, Nokia og Sony får også penger av Google hvis de sørger for at telefonen kun leveres med Googles søketjeneste.

Systemet fungerer svært godt for Google. Kun én prosent av brukerne erstatter søketjenesten med en annen. Kun ti prosent bruker en annen nettleser, påpekte Margrethe Vestager, da hun presenterte avgjørelsen.

Google tjener anslagsvis 50 milliarder dollar (408 milliarder kroner) på annonser til smarttelefoner – mer enn hver tredje annonsekrone i markedet lander hos Google.

I seg selv er det ingenting galt med at Google dominerer, ei heller at Google tjener masse penger. Det ulovlige misbruket går på at Google bruker sin dominerende posisjon på et område – operativsystemet Android – til å opprettholde sitt monopol på søketrafikken, hvor de store pengene ligger. Den rekordstore boten avspeiler at ulovlighetene er svært alvorlige og at misbruket har pågått siden 2011, sier Margrethe Vestager.

Google kan imidlertid ikke godta avgjørelsen og anker den til EU-domstolen, fastslo selskapets toppsjef, Sundar Pichai, allerede få minutter etter Vestagers pressekonferanse.

I et blogginnlegg på Googles hjemmeside skriver Sundar Pichai at Vestager og kommisjonen på ingen måte tar hensyn til de milliarder av brukere som i kraft av Androids forretningsmodell – brukerne betaler med sine data, ikke med kontanter – har fått råd til de avanserte mobiltelefonene.

Pichai advarer om at kommisjonens beslutning kan ødelegge den omhyggelig uttenkte balansen i Androids forretningsmodell og i stedet fremme systemer som Apples iPhone, som krever at brukeren betaler kontant.

Det blir med antydningene. Google har ikke direkte truet med at mobilprodusentene – og til syvende og sist brukerne – fremover må betale for å bruke Android.

Kan eskalere handelskonflikt

Avgjørelsen kommer på et tidspunkt hvor USA og EU allerede har gått inn i en eskalerende handelskonflikt, som rammer stadig flere produkter med straffetoll. President Donald Trump har betegnet EU som en «fiende» på den økonomiske arenaen og han har et horn i siden til nettopp Margrethe Vestager.

– Skattedamen din hater virkelig USA, sa Trump til kommisjonens leder, Jean-Claude Juncker, under et toppmøte i juni.

Vestager svarte med et par stikk til den amerikanske presidenten.

– Jeg har gjort en faktasjekk på setningen, sa hun da en reporter tok opp Trumps uttalelse.

– Jeg jobber med skatt og jeg er en kvinne. Den første delen av setningen er 100 prosent korrekt. Men det er ikke den andre. Jeg liker USA veldig godt, sa hun.

– Kloke folk sier at verden har blitt et mer uforutsigbart sted, fortsatte hun med en dårlig skjult henvisning til Donald Trumps notoriske uberegnelighet.

– Det beste vi kan gjøre i den situasjonen er det forutsigbare: Når et selskap bryter reglene, får det konsekvenser. Det har skjedd før og det vil skje igjen, sa hun.

Forsikringen om at EU bare følger reglene vil imidlertid neppe overbevise Donald Trump. Etter amerikansk tradisjon misbruker et selskap kun sin dominerende posisjon hvis den skader forbrukerne ved å heve prisene. Og alt Google gjør er gratis – både søketjenesten, nettleseren og Android. Billigere kan det ikke bli – og de får til og med et kontanttilskudd til mobilen, hvis den kun kan bruke Googles søkemotor.

Vestagers resonnement om at vi i stedet betaler (dyrt) med dataene våre, og at Google bremser den teknologiske utviklingen og skader forbrukerne på lengre sikt, virker tåkete og selvhøytidelig fra et amerikansk ståsted.

EU banet vei for Google

Samtidig er det slik at Google – paradoksalt nok – burde ha forståelse for Vestagers argument. Google var nemlig helt på kommisjonens side da EU for ti år siden anla sak mot Microsoft, som leverte Windows sammen med deres egen nettleser, Internet Explorer, og Media Player.

Google, som den gang var en ubetydelig oppkomling, deltok i koret av klager over at Microsoft på den måten stengte nye og innovative selskaper ute. Og historien tyder på at klagene hadde rett: Da Microsoft tapte og måtte åpne for andre aktører, ble det gjort plass til Google, som for lengst har forbigått Microsoft i verdi.

Først om noen år vil det vise seg om kommisjonen og klagene også denne gang får rett. Lenge før det vil det imidlertid vise seg om avgjørelsen vil ramme forbrukerne i form av høyere priser på telefonene.

Google har nå 90 dager på seg til å innrette seg. Hvordan de vil gjøre det, er i første omgang opp til Google selv. Kommisjonen vil uansett holde skarpt øye med at den ulovlige praksisen blir avsluttet, sier Margrethe Vestager, som truer med å utskrive nye gigantbøter hvis hun ikke er fornøyd.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Les også

EU-kommisjonens leder sto bak hemmelig og ulovlig skatteavtale

Les også

EU ber Trump tenke seg om