Sprek

Nå skal samboerne til Sør-Afrika for å konkurrere i VM i Ironman

- Det var helt magisk, sier Gro Hege Viberg om øyeblikket da hun skjønte at hun og kjæresten skal til VM i Ironman i Sør-Afrika.

Privat

VM-klare: Frode Jermstad og Gro Hege Viberg er klare for VM i Ironman som finner sted i Sør-Afrika i september. De kvalifiserte seg gjennom tredjeplassene som de sikret seg i en konkurranse i Italia sist helg.

Publisert:

Belønningen Gro Hege Viberg (45) og Frode Jermstad (44) fikk for å svømme 1900 meter, sykle 90 km og løpe 21 km i Pescara, Italia sist helg, var tredjeplass i sine respektive klasser. Dermed sikret Trondheims-paret seg billetter til VM i Sør-Afrika i september. Der venter utfordrere fra hele verden på distansen som på Ironman-språket heter 70.3.

– Det er dette vi liker å holde på med. Når vi reiser til ulike løp, blir det ferien vår, forteller Gro Hege Viberg.

Les også

Trener du mye kondisjon? Her er restitusjonsrådene du bør følge

To tredjeplasser

Familielogistikken gjorde at konkurransen i Italia var parets siste sjanse til å få VM-billett. Utøverne kan kvalifisere seg gjennom utvalgte konkurranser, og antall utøvere i hver aldersklasse er cirka 200. Gro Hege hadde også et forsøk i Barcelona der Frode var heiagjeng, men da var ikke marginene på 45-åringens side.

– Det gikk over all forventning i Italia. Jeg hadde en superdag på svømmingen og kjempegode bein på sykkeletappen som var morsom. Løpingen i over 30 varmegrader var tung, så jeg var litt usikker på hvilken plass jeg fikk da jeg kom i mål, sier Viberg.

Tida hennes ble til slutt fem timer og 22 minutter og det holdt til en tredjeplass i klassen. Frode Jermstad brukte fire timer og 27 minutter og ble også nummer tre.

– Vi satt på en kafé og tok en cola og en kaffe etterpå da vi fikk vite resultatene. Det var helt magisk, sier 45-åringen.

– Hva blir målet i VM?

– For oss begge blir det å kjempe om en topp-ti-plassering, sier Viberg om kraftanstrengelsen som venter i Port Elizabeth.

Styrkeprøven neste

Med VM-turen i boks, blir det ikke mye fritid på samboerne framover.

Les også

Fikk du med deg denne? Slik ble Anne (44) Norseman-dronning på første forsøk

Privat

START: Gjennomføringen av konkurransen i Italia gikk som ønsket for Frode Jermstad og Gro Hege Viberg. Her er det like før startskuddet smeller.

– Det varierer fra uke til uke hvor mye vi trener. Vi svømmer mye sammen og sykler en del sammen også. Jeg trener fra 8–20 timer i uka, mens Frode ligger på 15–20 timer i snitt. Døgnet har nå en gang 24 timer, og vi tilpasser treningen til kalenderen. Vi sover i 7–8 timer, jobber 8–9 timer, og så går resten med til familie og trening, sier Viberg.

Sommeren blir naturligvis av det aktive slaget.

– Frode skal sykle «Den store styrkeprøven» til helga, og vi skal delta på Ironman i Haugesund. Der blir det halv distanse på Frode, mens jeg skal delta på heldistansen, sier Viberg. Det betyr 3800 meter med svømming, 180 km sykling og 42 kilometer løping.

Les også

Idrettsfysiologens seks råd for å prestere bedre på halvmaraton og maraton

Frode Jermstad

MOT MÅL: Gro Hege Viberg løper i mål til tredjeplass i Italia. Nå skal hun trene mot VM i Ironman i september.

I august skal de delta i NM i triatlon i Trondheim der langdistanse står på programmet. Det tilsvarer Ironmans 70.3.

Triatlon vokser

Ironman-konseptet eies av et kinesisk selskap, men de norske utøverne har lisens gjennom Norges Triathlonforbund.

– Triatlon er egentlig for alle. Det er distanser fra supersprint til Ironman, og det er veldig i tiden å konkurrere i flere grener. Det jo veldig sosialt også, sier Kari Uglem, generalsekretær i triatlonforbundet.

Internasjonalt er trenden innen triatlon at utøverne søker seg til olympisk distanse (1500 meter svømming, 40 km sykling og 10 km løping) og sprint (750 meter svømming, 20 km sykling og 5 km løping).

– Vi vokser blant barn, unge og voksne på alle distanser. Triatlonmiljøet vokser, og det er gøy, sier Uglem som gleder seg over de gode prestasjonene til Hege Viberg og Frode Jermstad.

– Det er veldig hyggelig at de skal til VM. Jeg ønsker dem masse lykke til, sier generalsekretæren.